2016 yılında Türkiye’de tam 709.000 adet 2.el konut satıldı.
Yani daha önce bu evi almış 709.000 kişi, evini başka birine sattı.
Bu çok büyük bir rakam. Yüz binlerce kişi evini çok çeşitli amaçlarla sattı.
Peki ev satmak kolay bir iş midir? Sadece ilana koyarsınız ve satılır mı?
Siz de evinizi satmayı düşünüyorsanız ve bunu çok beklemeden ve değer kaybettirmeden yapmak istiyorsanız aşağıdaki yazacağım konulara dikkat etmeniz gerekir.
Evinizi Satmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
1-Evinizi neden satmak istiyorsunuz?
Maddi zorluklar mı?
Daha iyi bir bölgeye taşınmak için mi?
İş adresiniz mi değişti?
Çocuğunuzun okulu mu değişti?
Neden sattığınız , sizin yol haritanızı belirleyecek. Çünkü bu doğrultuda bütün stratejiyi oluşturacaksınız. Yani fiyatı ona göre belirleyecek, satış adımlarını buna göre belirleyeceksiniz.
2-Evinizin değerini doğru tespit etmek
Günümüzde ev fiyatı tespit için en çok internet siteleri kullanılıyor. Ancak bu sizi yanıltabilir. Çünkü ilanlardan bazıları sadece şişirme fiyat ve zaman derdi olmayanların ilanlarıdır. Bazıları da fiyatı çok düşük yazar ama aradığınızda satıldığını söyler ve size başka bir ev satmaya çalışır, yani bir yem gibi kullanır.
Diğer yöntem komşulara sormaktır. Ancak şunu unutmayın. Evinizi 300.000TL ye satan bir komşunuz, fiyatın ucuz olduğunu düşünmemeniz için size 350.000TL diyebilir.
Fiyat tespiti çok önemli . Çok yüksek yazarsanız uzun süre satamazsınız ve değeri düşer. Çok düşük fiyat yazarsanız evinizi ucuza satarsınız
3-Satış stratejisi ve pazarlama
Sadece internete ilan vermek bir satış yöntemi değildir. Çok sayıda ilan vardır ve siz bile kendi ilanınızı bulmakta zorlanırsınız.
Satış için komşulara haber verme, gazete ilanı, internet pazarlaması, yatırımcıları bilgilendirme gibi çok fazla adım ve stratejiler vardır. Bunlar bilinçli şekilde kullanılmalıdır.
4-Pazarlık süreci
Pazarlık bir uzmanlıktır ve eğitimi dahi vardır. Yani “en son ne olur” yöntemi tam olarak pazarlık sayılmaz. Pazarlık için farklı argümanlar kullanır ve fiyatı istediğiniz noktaya getirmeye çalışırsınız.
Eğer pazarlığı tam nerede duracağınızı bilmezseniz gerçek bir alıcıyı elinizden kaçırabilirsiniz. Bir sonraki alıcının ne zaman geleceği ve kaç TL fiyat teklifi vereceğinizi bilemezsiniz.
5-Alıcılara sunum
Bir alıcı evinize geldiyse o kişiye “salon burası, mutfak şurası” şeklinde sunum yaparsanız karşınızdaki kendisini kötü hisseder. Çünkü “herkes mutfakla salonu birbirinden ayıracak kadar zeka sahibidir”.
Alıcınızı iyi dinlemeli, tam ihtiyacını anlamalı ve o ihtiyaç doğrultusunda kısa ve doyurucu bilgi vererek evinizi sunmalısınız.
6- Evin durumu
Alıcı geleceği zaman evinizin temiz ve düzenli olmasına dikkat edin. Küçük detaylar karşı tarafı etkileyebilir.
7-Fotoğraflama ve tanıtım materyalleri hazırlama
Esasen gayrimenkul fotoğraflamak önemli ve uzmanlık ister. Alıcının neye bakacağını tahmin edip ona göre fotoğraflamanız lazım.
Fotoğraf makinesi olarak cep telefonu değil, profesyonel ve “geniş açılı” lensler kullanın.
İster ev, ister dükkan , ister arsa olsun, gayrimenkul satmak sanıldığı kadar kolay değil ve belli bir hazırlık gerektiren bir iştir.
Birçok parçadan oluşan bir puzzle oyununa benzer. Parçaları doğru şekilde yan yana getirdiğinizde işlem tamamlanır ve süreci yönetirsiniz.
Siz de ev satacağınız zaman bu adımlara dikkat ederseniz, satmanız kolaylaşır ve fiyatınızın da olması gereken seviyelerde işlemi tamamlayabilirsiniz.