İmarı Olmayan Arsaya Prefabrik Yapılır mı?
Uluslararası standart ölçülerinde hazırlanan prefabrik evler, isteğe göre şekil verilebiliyor. İstenildiği zaman sökülüp tekrar kurulabilen bu ev tipleri, ses-ısı izolasyonu, yangın ve depreme dayanıklılığı bakımından betonarme yapılara nazaran daha sağlıklı olduğu biliyor.
Prefabrik Evlerin Avantajları Nelerdir?
1.Her türlü yerleşim ve kullanım amacına isteğe göre uygulanabilir.
2. Kısa zamanda, hızlı ve çabuk yapılır.
3. İstenildiğinde sökülüp yere başka yere montajı yapılabilir.
4. İsteğe göre özel tasarımlar, modern, estetik, yeni projeler üretilebilir.
5. İmalat fabrikalarda yapılıp, montajı kısa sürede yerinde tamamlanıp teslim edilir.
6. Çevreyi kirletmeden, tahribat yapmadan montajı tamamlanır.
7. Vinç gerektirmez, ürünlerimiz hafif prefabrike yapılardır.
8. Özel temel gerektirmez, verilen projeye uygun basit grobeton yeterli olur.
9. Dubleks binalarda demirli radye temel hazırlanması yeterlidir.
10. İsteğe göre değişik seçenekli malzemeler kullanılabilir.
Prefabrik Ev Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Prefabrik ev yaptırmak isteyenler tarafından sorulan “İmarı Olmayan Arsaya Prefabrik Yapılır mı?” sorusunun temel noktası, kullanılan malzemelerdir. Betonarme yapılardaki gibi, ağır ve zor olmayan malzemelerin kullanıldığı prefabrik evlerde, izin durumu da diğer yapılara göre değişiklik göstermektedir. “İmarı Olmayan Arsaya Prefabrik Yapılır mı?” sorusuna cevap vermeden önce, gelin beraber prefabrik ev yapımında kullanılan malzemeleri öğrenelim.
Çatı ve Tavan: Çatı ve tavan yapımında; çelik yapı, eğimli çatı panelleri ve makaslarla oluşturulan çatı strüktürü, 11 mm’lik OSB panelleriyle kaplanır. Bu malzemelerin rengi ve şekli isteğe göre ayarlanabilir.
Dış Duvarlar: 14cm’lik profillerle oluşturulan paneller, dış duvar kaplamasından kullanılır. 11 mm OSB ise dış yüzeye uygulanır. Yine dış yüzey dekoru için, kullanıcının isteğine göre taş, boya, kabartma gibi uygulamalar yapılır.
İç Duvar: Ses ve ısı yalıtımı için profil boşluklarına cam yünü yerleştirilen iç duvarlarda, yangına dayanıklı alçıpan levhalar uygulanır. Kullanıcının zevkine göre; duvar kağıdı ya da boya tipi/rengi seçilir.
Döşemeler: 16 mm kalınlıkta OSB veya fibercement ile kaplanan döşemeler, çelik kafes kirişler ile oluşturulur. Ses yutucu şilteler serilir ve bu şiltelerin üzerine, isteğe göre parke ya da halı uygulaması yapılır.
Prefabrik Yapımında Çelik Kullanımının Önemi Nedir?
Betonarme yapıdan daha farklı ve daha uygun bir yöntem olan prefabrik evler, çoğunlukla çelikten yapılmaktadır. Bunun birçok sebebi vardır. Kişinin istediği büyüklükte, istediği şekilde, istediği konumda, istediği zaman yerini değiştirebilecek özellikle olan prefabrik evler, maliyeti konusunda da diğer yapılara göre uygundur.
Peki neden çelik kullanılır?
Şöyle ki;
1.Çelik paslanmaz.
2.Çelik çevre dostudur.
3.Çelik depreme karşı dayanıklıdır.
4.Çelik yıldırıma karşı tehlike oluşturmaz.
5.Çelik esnek ve kalitelidir.
6.Çelik hızlı bir üründür ve ekonomiktir.
İmarı Olmayan Arsaya Prefabrik Yapılır mı?
Prefabrik ev ile ilgili, kullanıcılarına yetebilecek kadar tanımlamalarımızı yaptığımıza ve ana hatlarıyla bilgi edindiğimize göre gelelim “İmarı Olmayan Arsaya Prefabrik Yapılır mı?” sorusuna…
Öncelikle bazı tanımlamalarla başlayalım!
İmarlı arsa nedir?
İmarlı arsa, üzerine herhangi bir yapının yapılmasına engel teşkil etmeyecek kriterlerde olan toprak parçasıdır. Bu arsa türüne istediğimiz şekilde, izin verildiği emsal değerinde konut ya da ticari yapı yapılabilir. İmarlı arsalar da kendi içinde birden çok türe ayrılmaktadır. Turizm, ticaret ya da konut için farklı imar izinleri aranmaktadır.
İmarsız arsa nedir?
İmarsız arsa, tarla vasfında olan arsa türüdür. Buraya hiçbir şekilde herhangi bir yapı yapılamaz. Ne otel, ne bina, ne müstakil ev, ne de iş yeri… Arsa yatırımcılarının en çok sevdiği ve en büyük kazançların elde edildiği arsa türü olan imarsız arsa, sadece ama sadece ekip biçmeye yaramaktadır.
Yatırım yaparken de gelecekte imar izni alabilecek durumdaki arsalar tercih edilmektedir. İmarlı ve imarsız arsa arasındaki farklar ve özelliklerine diğer haberlerimizden ulaşabilirsiniz.
Peki, İmarsız arsaya prefabrik yapılır mı?
Betonarme yapılardan çok farkı olarak inşa edilen prefabrik evler, imarsız arsa üzerine yapılabilir. Fakat bununla alakalı bazı şartlar bulunmaktadır.
-İmarsız arsaya prefabrik yapmak için, söz konusu arsanın yola cephesi olması gerekmektedir.
-Kadastrol cepheli imarsız arsalarda yüzde 5 imar izni var ve maksimum 250 metrekarelik ev yapma izni verilmektedir.
-İlerleyen sürelerde altyapı sorunu ile karşılaşmamak adına, ev yapılmadan önce tüm altyapı kontrollerinin sağlanması gerekmektedir.
-Arsanın bulunduğu belediyeden, imar durumu dışında ileride yaşanabilecek sorunlara karşı önlem almak adına, arsayı sorgulatmak gerekmektedir.
Prefabrik Ev Yapımının Maliyeti Ne Kadar?
Firmasından, yapılacak yere, şekline, büyüklüğüne, kullanılması istenilen malzemeye göre değişen fiyatlara rağmen, prefabrik ev yapımının maliyeti ortalama 18 bin TL ile 70 bin TL aralığındadır. Dileyen dubleks ya da yatak olarak istediği büyüklükte, arsası da uygunsa yaptırabilir.
Ayrıca prefabrik ev için anlaşmalı olan bankalardan da konut kredisi çekme imkanı bulunmaktadır.
Prefabrik ev yapan firmalar, fiyatlar, satılık ya da kiralık prefabrik evler ile ilgili olarak bilgiler almak ya da imarlı/imarsız arsa almak istiyorsanız, bu arsalar ile ilgili gerekli araştırmalar ve danışmanlık için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
NOT: Verilen bilgiler danışmanlık veya tavsiye niteliğinde değildir. Detaylar ve kesin sonuçlar bölgeye göre değişebilir. Sorumluluk kabul edilmez. En güncel bilgi için, bağlı olduğunuz Resmi kurumlara müracaat ediniz.