Bir arsanız var ve üzerine bir yapı inşa etmek istiyorsunuz. Ama arsanın imarı yok. Bu durumda herhangi bir bina veya inşa yapmak söz konusu olabilir mi?
Çok fazla karşılaştığım sorulardan bir tanesi de bu.
Çünkü ülkemizde arsalar ve imar düzenlemeleri , diğer gelişmiş ülkelere göre çok fazla yapılıyor. Bunun sebebi hem gelişen ekonomi, hem genç nüfus hem de yerleşim kültüründeki hızlı gelişme.
Bu sebepler dolayısı ile sürekli yeni konut, sanayi ve yerleşim ihtiyacımız var.
Örneğin kentler yeni yerleşim için genellikle çevresine doğru büyür. Ama büyüme yapılan yerler daha önce tarım için kullanılmış veya hiç kullanılmayan atıl yerlerdir.
Bu yerler(araziler) üzerine ev, fabrika yapmak gerektiği zaman oraya altyapı gitmeli, elektrik-yol-su-doğalgaz, gerekli şehirleşme planları yapılmalıdır.
Bunu sadece ev olarak düşünmeyin. Her yeni bölgede fabrika da olmalı, alışveriş yerleri de olmalı, okul, cami de olmalıdır. Bunlar belediyeler tarafından belli bir plan doğrultusunda gerçekleştirilir.
Bu planlara belki duymuşunuzdur 1000’lik, 5000’lik gibi isimler de konulmakta.
Yeniden Planlaması Yapılmayan veya İmarsız Arsaya Ev Yapılır mı?
Öncelikle şunu iyi ayırt edelim:
Bir toprakta imar yoksa oraya arsa değil, arazi veya tarla denilmekte. Yani “İmarsız Arsa” diye birşey olmaz. “İmarsız Arazi”, “İmarsız Tarla” demek daha uygundur.
Çünkü bir yere Arsa diyorsak orası imarlıdır.
Peki imarı olmayan bir toprağa yani Arazi-Tarlaya evi nasıl yaparsınız?
Cevap: Yapamazsınız.
Bir toprakta imar yoksa, üzerine ev yapamazsınız. Yapsanız da kaçak olur. Yani belediye tarafından yıkılabilir.
Yapmanız gereken şey tarlanıza imar gelmesini beklemektir. Veya imarlı bir tarlaya ev yapmaktır.
İmarsız bir toprağa herhangi bir bina veya ev yapmak çok risklidir. Çünkü bir anda yapacağınız onca masraf boşa gidebilir ve size hem çok masrafa hem çok zamana mal olabilir.
Zaten imarın başlı başına imacı insanlara topraklarına birşey yapmalarına izin vermektir. Ve oraya ne yapmaları gerektiğine karar vermektir. İmar size ne yapın derse onu yaparsınız. Konut izni olan bir yere fabrika olmaz mesela.
İmar konusu çok önemli ve imar izni harfiyen uyulması gereken bir konudur.
Peki sahibi olduğunuz toprakta imar var mı yok mu nasıl bilirsiniz?
Çok kolay. Artık belediyelerin web sitelerinden bununla ilgili bilgi alabilirsiniz. Onu da istemiyorsanız, belediyeye direk gidip Tapu bölümünden bilgi alabilirsiniz.
Burada bir konuya daha açıklık getirmek gerekiyor:
Örneğin bir arsanız var. (Arsa dediğimize göre imarlı demektir). Belediyeye gidip inşaat yapmak istediğinizde yine izin verilmeyebilir. Çünkü belediyeler imarlarda bazen düzenlemeye gider. Mesela sizin arsanız konut imarlı iken sanayi bölgesi olarak düzenleniyor olabilir. Veya normalde 3 kat yapabilecekken, 7 katlı olarak düzenleniyor olabilir. Bu düzenleme süreci bitene kadar size inşaat izni verilmez.
Bu sürecin bitmesini beklemeniz gerekir. Maalesef bu süreçler biraz uzundur. Çünkü belediye planını bitirdikten sonra bunu askıya çıkar. Ve genellikle bundan memnun olmayan bazı arsa sahipleri itiraz eder. Tekrar yenilenmesi gerekir. Bunların sonuçlanması da zaman gerektiren konulardır.
Siz de bu durum çözülene kadar beklemek zorunda kalırsınız.
Sonuç olarak imarı olmayan bir arsaya ev yapılmaz. Bu kaçak statüsüne girer. Köy yerleri veya şehirden uzak bölgelerde buna kısmen belediyeler itiraz etmese de, eğer merkeze yakın bir yerdeyseniz daha inşaat aşamasında size engel olurlar.
Zaten böyle bir evi satamazsınız. Zira alan kişi sorun yaşayabilir.
Benim tavsiyem eğer imar çıkma söz konusu ise bu yeni imarı bekleyin. Veya imarlı bir arsa alarak daha kısa sürede konut yapımına başlayın.
Profesyonel bir gayrimenkul danışmanı size bu süreçte yardımcı olacaktır.