Okuduğum bu kitaptan aldığım notlar :
1.SU GİBİ DURU “ZİHİN” BENZETMESİ
Su gibi duru zihin.”Durgun bir suya bir çakıl taşı attığınızı farzedin. Su nasıl tepki verir? Cevap:
Atılan taşın suya girme gücüyle tamamen bağlantılı bir şekilde…
2.Gereğinden fazla veya az tepki vermenize sebep olan herşey sizi kontrol altına almış demektir. 3.Yirmi yıllık tecrübem süresince keşfettiğim birşey var: İnsanların yaşadığı stresin çok büyük bir kısmı, fazla incelemeden kabul ettikleri işler ve sorumluluklardan kaynaklanıyor.
4.Eğer Hayatta bundan başka yapacak bir işiniz olmasaydı ve tek hedefiniz bu işi bitirmek olsaydı, şu anda nereye giderdiniz ve ne tür bir faaliyet seçerdiniz?
5.Güç üretme kabiliyetiniz, rahatlama kabiliyetinizle doğru orantılıdır.
6.Bu Modeli Denemek İçin Önemli Bir Alıştırma:
Şu anda aklınıza en çok takılan durumu veya projeyi yazmanızı tavsiye ediyorum.
7.Bu programın ilkelerini alışkanlık haline getirip uyguladığımda işimi kurtardı… İnanarak uyguladığımda ise hayatımı değiştirdi.
8.İstediğin şey hakkındaki bir resmi kafanızda çizip ona odaklandığınızda olan otomatik ve olağanüstü şeylerdir.
9.Hayat tarzınız ne olursa olsun, haftalık gözden geçirmeye ihtiyacınız vardır.
10.İşler hakkındaki en iyi fikirleriniz, siz işte olduğunuz sürece gerçekleşmeyecektir.
11.Gözden Geçirme:Sisteminizin Fonksiyonel Kalmasını Sağlama:
Mesela, yapmanız gereken telefon görüşmelerinin bir listesi olsun. Fakat aralarında acil olmayan birkaç not da varsa, beyninizin listeye olan güveni kendiliğinden azalacaktır ve düşük kapasiteyle çalışarak yaptığı zihinsel görevleri de stres üretecektir. Bu yüzden(şimdiye kadar çoktan öğrenmiş olmanız gerektiği gibi)pek iyi yapmadığı,işlerini yani hatırlama,değerlendirme ve hatırlatmayı geri alacaktır.
12.Bu tür organizasyonlardaki üretkenliği artırmadaki diğer bir faktör ise belli bir iş yapma isteğiniz olduğunda enerjinizi en üst seviyede tutmaya çalışmaktır.”Telefon etme”modunda olduğunuzda birçok görüşme yapmak sizi yormaz;”Aramalar”listenizin dibine kadar inin.Hazır bilgisayarın başındayken,bilgisayarla yapabileceğiniz bütün işleri araya başka bir şey sokmadan halledin.Böylece zaman kazanmış olursunuz.Bir işi yaparken,aniden farklı araçların veya farklı bir çeşit konsantrasyonun kullanıldığı işe girişmek birçok insanın fark ettiğinden çok daha fazla enerji yer.Ayrıca çok açıktır ki,konuşmak istediğiniz kişiyi hazır yakalamışken onunla paylaşmak istediğiniz kişiyi hazır yakalamışken onunla paylaşmak istediğiniz tüm şeyleri bir anda söylemek akıllıca olur.
13.Hareket merkezli odaklanma”ile yaklaşabilirsiniz.”Beklemedekiler”listenizdeki bir unsur da faaliyet listesine girdiği takdirde,üretken olmayan düşünceler işlerinizi bölecektir. 14.Temel Kategoriler
-”Projeler”listesi
-proje destek malzemeleri
-Belli bir tarihte yazılan faaliyetler ve bilgiler
-”Müteakip Faaliyetler”listesi
-Referans malzemeleri
-”Günün Birinde/Belki”listesi
15.Belli Sınırlar Konulmasının Önemi:
Diğer yandan, takvime yazılması mutlaka gereken işleri müteakip faaliyetler listesine alırsanız, belli bir zamanda gerçekleşme ihtimalleri düşeceği için takvime olan güveniniz zayıflayacak ve bu yüzden herşeyi en baştan değerlendirmeniz gerekecektir. Bir müddet dokunmayacağınızdan emin olduğunuz veya yapılıp yapılmayacağı belli olmayan şeyler varsa onları “Günün Birinde/Belki “ listesine ekleyebilirsiniz. Böylece “Proje” listesine, ihtiyacı olan güçlü bir “hareket merkezli odaklanma” ile yaklaşabilirsiniz. “Beklemedekiler” listenizdeki bir unsur da faaliyet listesine girdiği takdirde, üretken olmayan düşünceler işlerinizi bölecektir.
16.Bu tür organizasyonlardaki üretkenliği arttırmadaki diğer bir faktör ise belli bir iş yapma isteğiniz olduğunda enerjinizi en üst seviyede tutmaya çalışmaktır. “Telefon etme” modunda olduğunuzda birçok görüşme yapmak sizi yormaz; “Aramalar”listenizin dibine kadar inin. Hazır bilgisayarın başındayken, bilgisayarla yapabileceğiniz bütün işleri araya başka birşey sokmadan halledin. Böylece zaman kazanmış olursunuz. Bir işi yaparken, aniden farklı araçların veya farklı bir çeşit konsantrasyonun kullanıldığı işe girişmek birçok insanın fark ettiğinden çok daha fazla enerji yer, Ayrıca çok açıktır ki, konuşmak istediğiniz kişiyi hazır yakalamışken onunla paylaşmak istediğiniz tüm şeyleri bir anda söylemek akıllıca olur.
17.Mesela sizde benim gibi orta seviyeli diyebileceğimiz düzenli bir egzersizci iseniz, kendinizi egzersizleri yapmaya itecek küçük hileleriniz vardır. Benim en kullanışlı hilem kıyafetler-giydiklerim ve çıkardıklarım. Eşofmanlarımı giydiğim zaman egzersiz yapasım geliyor; fakat giymediğimiz zamanlarda başka şeyler yapmak istiyorum.
18.İlgilenemediğiniz konular hakkında kendinizi rahat hissetmeden acil mevzuların sizi meşgul etmesine izin verirseniz, daha fazla stres, endişe ve moral bozukluğuna kapılırsınız.
19.Buna ek olarak, gelen kutusu ve faaliyet listeleri uzun bir süre boyunca ihmal edilirse, önceleri oraya rastgele konulmuş olan nesneler, çok acil işler olarak ortaya çıkarlar ve “sürpriz işler” listesine katkıda bulunurlar.
- “Arabayı muayene ettir” için gerekebilecek yegane planlama, zaman kazanma maksatlı olarak en yakındaki servisi arayıp müsait olup olmadığını sormaktır
21.Fakat belli bir noktaya gelindiğinde işleri kontrol altına almıyor ve gündemi yakalayamıyor, sadece elinizin altındaki ve aniden ortaya çıkan işlerle meşgul oluyorsanız, etkililiğiniz ciddi manada düşecektir.
22.Peki nasıl karar verirsiniz?İş tekrar hissi yargılarınıza düştü. Beklenmeyen bir şekilde ortaya çıkan iş, mevcut listedekilere kıyasla ne kadar önemli? Kutunuzu ve bütün şeylerinizi ne kadar bir süreyle başı boş ve gözden geçirilmemiş bırakabilir ve yapılması gereken şeyler hakkında en doğru kararları aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz?
23.Gelen kutunuz, e-postalarınız ve geri kalan tamamlanmamış işlerinizle uğraşmak yerine, anlık acil ihtiyaçların içinde kaybolmak çok kolaydır.
24.Düşük enerji modundayken önünüze beklenmedik bir 15-20 dakika çıktığında, okunacak materyaller düzensiz, fişler ve makbuzlar her tarafta, dosya sisteminiz birbirine girmiş ve gelen kutunuz fonksiyonelliğini kaybetmiş ise herşey gözünüzde büyüyüp çok fazla iş gibi gözükecek; böylece hiçbirşey yapmayacak ve kendinizi de çok kötü hissedeceksiniz.Pillerinizi doldurmanın, cihazlarınızı şarj etmenin en iyi yollarından bir tanesi, yarım kalmış birkaç işi bitirmektir. Bu yüzden listenizde, her zaman basit işler bulundurun.
25.Her işin sonunda ve her zaman hislerinize güvenmelisiniz. Bu güveni arttıracak yapabileceğiniz çok şey vardır.
26.Her bir nesne ile uğraşma sürenizi iki dakikadan beş veya on dakikaya çıkarabilirsiniz. Kutunun dibine bir an önce varmak istiyor ve öğleden sonrasını gerçekten de en faydalı şekilde geçirmek istiyorsanız, bu iki dakikayı bire, hatta yarım dakikaya indirebilirsiniz.
27.Yazıcınızdaki bir kartuşu değiştirmeniz veya yeniden doldurmanız gerektiğinde artık fazladan kartuşunuz olmadığını farkederseniz, bunları temin etmekle ilgili bir sonraki işleme karar vermeniz gerekir. Fakat baktınız ki elinizde de kalmamış, o yüzden bir yerden satın alınması gerekecek, işte “Yap”, “Başka birine yönlendir” ve “Tehir et” burada devreye girmelidir.
28.Bir işi neden yaptığınızı bilmiyorsanız, ne kadar yapılması gerekeceğini hiçbir zaman bilemezsiniz.
29.Hayatınız ve işiniz geliştikçe, fikirleri ve bilgileri geldikleri anda kaydedip kaçmalarına müsaade etmemek için var olan standart aygıtların kullanımını oturtmak durumundasınız. Kariyerinizde ilerledikçe fark edeceksiniz ki, en muhteşem fikirler size iş yerindeyken gelmeyecektir. Her zaman elinizde olan kaliteli toplama cihazlarına olan hakimiyetinizi artırmak, üretkenliğinizi de artırmanın anahtarıdır.
30.Toplama İşinde Başarıya Etki Eden Faktörler:
- Eksik kalmış işler toplama sisteminize dahil edilmeli ve kafanızdan çıkarılmalıdır.
- Yetecek en az sayıda toplama “kova”sıyla çalışmalısınız.
- Ve bu “kovaları”düzenli şekilde boşaltmalısınız.
31.İlk planda her şeyi kafanızın içi hariç bir yere koyun da neresi olursa olsun.
32.Herhangi bir nesneye”yapılmalı”, “yapılmasına ihtiyaç var” veya “yapılsa iyi olur” yaftasını yapıştırdığınız anda bu nesne “tamamlanmamış” haline gelir.
33.TOPLAMA
Aklınızın her şeye takıldığı aşağı seviye görev anlayışından kurtulabilmesi için, yapacağınız herhangi bir işi temsil edebilecek her şeyi topladığınızdan emin olmalısınız. a)Dikkatimizi çeken nesneleri toplarız;
b)Ne anlama geldiklerini değerlendirir ve ne şekilde kullanacağımıza karar veririz; c)Sonuçları organize ederiz;
d)Organize ettiğimiz sonuçları seçenekler olarak gözden geçiririz;
e)Bu seçeneklerden yapacağımız işleri belirleriz,
34.Beyin, geçmiş yada gelecek mefhumlarına sahip değildir. Kendinize yapmanız gereken bir şeyi telkin ettiğiniz anda bu işi RAM’e kaydedersiniz. Bir parçanız kaydedilen bu işin devamlı olarak yapılması gerektiğini düşünür.
35.Vizyon yetmez; risk almak gerekir. Merdivenleri saymak yetmez; çıkmak gerekir.
36.Güvertelerini günlük rutin ve sıkıcı “şeyler”den temizlemeleri için gündüzleri beraber çalıştığım yöneticilerin çoğu, akşam olunca kendilerini şirketleri ve gelecekleri hakkındaki vizyonlara ve düşünce akışlarına kaptırıyorlar. Bu, mevcut iş akışına tam olarak sadık olamamanın tabii bir neticesidir.
37.Esas Değişiklik: Her Şeyi Kafanızdan Atabilmek
Benim ve diğer kişilerin yaptığı şeyler arasındaki en büyük farklılık şudur:”Şeylerimin”%100’ünü yakalarım ve kafama takmadan elimdeki hedefe yönelik mevcut araçlar ile düzenlerim. Bu durum, küçük ya da büyük, kişisel ya da profesyonel, acil ya da değil, her şey için geçerlidir.
38.Bir işin gerçekleşme ihtimali, onu zihninizde tutmanız ölçüsüyle tam ters bir orantı içindedir. 39.Herhangi bir nesne hakkında bir kereden fazla düşünerek vakit kaybetmek istemiyorum. Aksi takdirde bu hal, üretici enerjinin yanlış kullanımı olur ve moral bozukluğu ile stresin kaynağıdır.
40.Bir işe başlamak, bitirmenin yarısıdır. -Türk Atasözü
41.Fakat bunların herhangi birini hayata geçirmeden önce zihninizde hiçbir şey tutmamayı alışkanlık haline getirmeniz gerekir.
42.İşler Neden Aklınıza Takılır?
-Arzu edilen sonucun ne olduğunu tam olarak belli etmediniz.
-Mevcut görevden sonra yapılması gereken işi belirlemediniz.