Gayrimenkul açısından bir fırsat ülkesi olan Türkiye’nin tabii ki en kıymetli yeri , ülkenin göz bebeği olan İstanbul.
Resmi rakamlarla 17.000.000, ama reelde 20.000.000 tahmin edilen İstanbul’un günlük ziyaretçi sayısı da 2.000.000’dan fazladır. Yani 2.000.000 kişi her gün bu güzel şehri ziyaret etmektedir.
İstanbul o kadar büyük bir alan ve o kadar hareketli ki, her ilçesi adeta bir şehir büyüklüğünde. Her ilçenin bir oturan yapısı, beklentileri ve geleceği vardır.
Adeta her ilçeyi ayrı ayrı inceleyerek İstanbul hakkında yorum yapmak gerekir. Bunu başka bir yazımızda detaylıca inceleyeceğiz. Yani her ilçeyi ayrı ayrı yazacağız. Burada şimdilik şehrin genel yapısından ve fırsatlardan haberdar olacağız.
İstanbul’un yatırımlık yerleri nelerdir dediğimizde öncelikle beklentinizi ortaya koymamız lazım. Kısa vadede (0-2 yıl) , Orta Vade (3-10 yıl), Uzun Vade (10 yıl üstü) hangisinde beklentili olduğunuzu bilmeniz gerekir.
İstanbul’da yatırım için ne kadar paraya ihtiyacım var?
İkinci olarak bütçenizi göz önüne almamız lazım. 100.000TL peşinat vererek mi bir yer düşünüyorsunuz yoksa 10.000.000USD lik bir yatırım mı planlıyorsunuz?
Üçüncü olarak bir yer satın alıp bekleyip sonra satmayı mı düşünüyorsunuz? Yoksa kira getirili bir yer alıp kiranızı alarak uzun süre elinizde tutmayı mı düşünüyorsunuz?
100.000 TL bütçe ile İstanbul’da yatırım yapılır mı?
Bütün bunları yazdığınızda size alternatifler çıkacak. Mesela;
100.000 TL niz var ve orta vade düşünüyorsanız, yeni bir konut projesine gidip ev alırsınız. 100.000TL peşinat vererek kalanı taksitle ödersiniz. 3 yıl sonra da satabilirsiniz.
10.000.000USD niz var ve kira getirisi istiyorsanız, kurumsal kiracılı bir plaza alarak hem kiranızı alıp, hem de gayrimenkulünüzün değerlenmesini bekleyebilirsiniz.
İstanbul’da arsa yatırımı için ne kadar bütçe gerekiyor?
500.000 TL ‘niz var ve süre olarak 4-5 yıl düşünüyorsanız, İstanbul’un metro veya toplu ulaşım geçmesi kesin olan bir yerden küçük de olsa bir arsa alabilirsiniz.
Bu saydığım senoryalar uzun bir liste halinde uzayarak devam eder.
İstanbul’da yatırım için hangi konumları tercih etmeliyim?
Yukarıdaki senoryoları okuduğunuzda, çok fazla alternatif olduğunu görürsünüz. Bir genelleme yapamam ama yatırımınızda şunları göz önüne almanız gerekir:
Konum : Bütçeniz yetiyorsa halihazırda toplu ulaşım olan yerler, değilse İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım geçirmeyi planladığı güzergahta olmalı.
Fiyatı: Alacağınız gayrimenkulün fiyatını iyi araştırın. Benzer yerlerdeki fiyatlara bakın. Eğer fırsat olarak görüyorsanız elinizi çabuk tutun ve orayı alın. Zira almadıktan sonra çok büyük pişmanlık duyacaksınız
İmar durumu: Aldığınız gayrimenkul arsa ise imarına, ev(konut) ise kat mülkiyetli olduğuna dikkat ediniz. Hisseli bir gayrimenkul ise almadan önce, hisseli mülk satışında uyulması gereken kurallara uyulduğuna dikkat edin (sitemizdeki başka yazılarımızda hisseli mülk satış konusunu bulabilirsiniz)
Belediyeden güncel imar durumunu sorun.
Sözleşme: Özellikle projeden konut alıyorsanız sözleşmeyi dikkatlice inceleyin
Sitemizde başka bir yazımızda İStanbul’u ilçe bazında inceleyeceğiz. Lütfen diğer yazıları da takip ederek karar verin.
2014-2015-2016 İstanbul İlçe Bazında Satış Performansları
İstanbul’da hangi ilçede konut fiyatları nasıl değişti? Son 3yıldaki performanslar size yatırım yapacağınız ve sonraki adımda artacak yerler hakkında bilgi verecektir.
(Aşağıdaki tablo sitemize aittir. İzinsiz kullanımı yasaktır.)
Görüldüğü üzere son 3 yıldır en çok artan ilçeler Şile, Silivri, Büyükçekmece, Kağıthane olarak görünüyor. Son 1 yıl yani 2016 yılında konut satış fiyatı en çok artan ilçe ise Şile, Beykoz ve Kağıthane.
Tabloyu detaylıca incelemenizi öneririz.
Yatırımınızda profesyonel bir gayrimenkul danışmanından destek almanız size fayda sağlayacaktır. Bizimle çalışmak isterseniz İletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.