Kapora sözleşmesi nedir?
Bir gayrimenkul alınırken veya satılırken yaşanan bazı prosedürler ve adımlar vardır.
Bunları kısaca anlatacak olursak öncelikle gayrimenkulün ekspertizi yani fiyat çalışması yapılır . Sonra profesyonel fotoğraf çekimi yapılır gerekli yerlerde ilanlar ve tanıtım çalışmaları başlatılır.
Başka yazımda belirttiğim üzere bir gayrimenkulün tanıtımı bir çok adımı içerir . Piyasada bilinen şekliyle sadece internette birkaç siteye ilan vermek bu gayrimenkul satışı için yapılacak belki en son adımlardan bir tanesidir.
İnternet sitemde gayrimenkul satışının nasıl yapılacağına dair diğer yazılarımı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz
Diyelim ki satmak istediğiniz gayrimenkule bir alıcı yani bir talip çıktı . Başlangıçta tabii ki bu süreç pazarlık aşamasından geçer yani alıcı taraf gayrimenkulü en düşük fiyattan almak için satıcı ise en yüksek fiyata satmak için bir pazarlık sürecini başlatırlar.
Yine tecrübelerimden bildiğim bir şekilde eğer gayrimenkulünüzü kendini satarsanız bu pazarlık aşamasında gerçek alıcı olan bir kişi elinizden kaçırabilir veyahut aslında daha yüksek fiyata satabilecekken daha ucuza verebilirsiniz.
Ama profesyonel bir gayrimenkul danışmanı ile çalıştığınızda o pazarlık aşamasını yönetir ve gayrimenkulünüzü daha iyi fiyata ve gerçek alıcı olduğunu hissetti kişilere daha hızlı şekilde satabilir.
Diyelim ki fiyatı anlaşıldı artık satış süreci başladı . Satış sürecinin başlamasının ilki ve en ciddi adımı kapora alınmasıdır .Yani fiyatta anlaştığınız bir gayrimenkulün tapu devri olana kadar , diğer işlemler bitene kadar size ait olduğunu gösteren ve ciddiyetinizi belli eden bir adımdır
Kaporayı sadece iki kişinin karşı karşıya gelip birinin cebinden çıkarıp diğerine elden verdiği bir para olarak görmemenizi tavsiye ederim. Olabilecek muhtemel değişikliklerden ,alınan ve verilen tutarın iadedi ve diğer konularda kapora ile ilgili sorun yaşamamak adına bu sürecinde güzel bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle kapora alınıp verilirken bunun bir yazılı sözleşme ile kayıt altına alınması ve diğer şartların da buraya yazılmasını tavsiye ediyorum. Bu, iki taraf içerisinde hem açıklayıcı hem de kafa karışıklığının önüne geçici bir hareket olacaktır.
Ev Alırken Kapora Ne Kadar Verilir?
Alırken verilecek kapora miktarının genel itibariyle bir yüzde oranı yoktur. Yani zorunda olduğunuz bir miktar yoktur.
Ben bir gayrimenkul danışmanı olarak bunun minimum 10% olması gerektiğini düşünüyorum. En fazla 20% olarak da düşünebilirsiniz.
Yani 300.000TL’lik bir ev için alınacak kapora 30.000-60.000 TL aralığında olabilir.
Gayrimenkul Satışında Kapora
Gayrimenkul satacağınız zaman alacağınız kapora miktarı hem karşı tarafı rahatsız etmeyecek hem de sizi garantiye alacak şekilde olmalıdır.
Çok fazla tutar isterseniz karşı tarafı rahatsız eder, az miltar isterseniz satışın iptal olması ile karşılaşabilirsiniz.
Makul miktar yukarıda belirtildiği şekilde satış miktarının 10% ile20% arasındadır.
Kapora Sözleşmesi Geçerliliği
Kapora sözleşmesi için zorunluluk olan bir zaman dilimi yok. Yani bir mecburiyet yok. Ama bir profesyonel gayrimenkul danışmanı olarak ben konutlar için en fazla 2 hafta, büyük hacimli ticari gayrimenkuller için en dazla 1 ay olarak bu sürenin belirlenmesi taraftarıyım. Bu süre eksiklerin tamamlanması ve kredi ayarlanması için yeterli olur.
Ev Sahibi ile Kapora Sözleşmesi
Bir ev alacağınız zaman uygulanacak kapora sürecini yukarıda belirtmiştim. Ev kiralarken yine verilen kapora miktarını kiralama sözleşmesine yazınız. Evden çıkacağınız zaman ise eksikleri giderip ev sahibine bildirerek karşılıklı anlaşıp kalan tutarı talep edebilirsiniz. Eksikler ister siz yaptırır ve kaporanın tamamını alır, isterseniz kaporadan eksikler kadar tutarı düşüp kalanı talep edebilirsiniz.
Kapora sözleşmesi ne zaman yapılır?
Yukarıda anlattığımız şekilde gayrimenkul satışında bütün aşamalardan geçilip fiyatında da anlaşıldığı takdirde tapu devrinin olacağı zamana kadar bu gayrimenkulün alıcı tarafından ciddiyetinin gösterilmesi için kapora verilir.
İşte kapora verildiğinde veya havale ile gönderilmeden hemen önceki anında bir kapora söyleşmesinin yapılmasını tavsiye ediyorum. Bu sözleşmeyi kapora için yapacağınız görüşmenin öncesinde hazırlayıp birkaç kopyasının da yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederim.
Kapora sözleşmesinde neler yazmalı?
Kapora sözleşmesinde alıcı ve satıcı tarafın adı soyadı adresi ve TC kimlik numarası adresi mutlaka yazmalıdır.
Şirket adına ise şirket adı, vergi dairesi, vergi numarası, yetkili adı olmalıdır.
Gayrimenkulün detaylı bilgileri mutlaka yazılmalıdır . Ada parsel numarası, gayrimenkulün özellikleri , metre karesi , içinde bulunan eşyalar veyahut teçhizatlar gibi bütün detaylar mutlaka bu söyleşmede yer almalıdır.
Gayrimenkulün toplamda fiyatının ne olduğunu da buraya yazmanızı tavsiye ederim .Yani sadece alınacak kapora tutarını değil , gayrimenkulün satış yapıldığında da ne kadara satılacağını bu söyleşmeye yazın.
Kaporanın verildiği tarihi, satışın yapılacağı tarihi de eklemeyi unutmayın.
Alıcı imzası , satıcı imzası ile birlikte bir de şahit imzası olmasını tavsiye ederim.
Satıştan vazgeçilmesi durumda kapora ne olur?
Bu tamamen iki tarafın anlaşmasını bağlıdır . Kapora iade edilecek mi veya kısmen mi iade dilecek ? bu anlaşıldıktan sonra bunu kesinlikle yazılı hale getirmelisiniz ve kapora söyleşme sinde bunu yazmalısınız.
Gayrimenkul satış işinden vaz geçilmesi halinde bu kaporanın akibetini yazmanızı öneririm. Yani ne kadar iade edilecek veya iade edilecek mi edilmeyecek mi bunu belirtin.
Eğer kapora iade edilecek ise ne zaman iade edileceğini de mutlaka yazın.
Yine karşı tarafla anlaşmanıza bağlı olarak satışın vazgeçmesi halinde belirli bir ayma akçesi koymak istiyorsanız bunu kapora sözleşmesine koyabilirsiniz . Yani taraflardan herhangi biri satıştan vazgeçtiği zaman sadece kapora değil , buna ek olarak belirli bir bedel de konulabilir.
Satmak istediğiniz gayrimenkulünüz mü var?
Gerek satış sürecinizde , gerekse kapora sürecinizde sorun yaşamamak istiyorsanız profesyonel bir destek almanızı tavsiye ederim. Gayrimenkulünüz var ve satmak istiyorsanız bütün satış sürecini ve kapora sürecini beraber yönetebilir ve size profesyonel destek verebiliriz. İletişim bölümünde bize ulaşabilirsiniz.