Senetle nasıl arsa alındığını merak mı ediyorsunuz?
Bu yazımda çok fazla kişinin sorduğu bu soruya cevap vermeye çalışacağım.
Bir gayrimenkul almak istediğinizde bunun için farklı ödeme yöntemleri bulunmaktadır. Bu ödeme yöntemi nakit olabilir , banka kredisi olabilir, bazen çek olabilir.
İster sev ister arsa olsun gayrimenkullerin satışı sırasında kullanılan yöntemlerden bir tanesi de senetle satıştır.
Öncelikle şu noktayı net olarak belirtmem gerekir:
Bir gayrimenkulün ödemesinin nasıl yapılacağına karar verecek olan kiş,i o gayrimenkulün sahibidir yani satan kişidir.
Almak istediğiniz arsanın sahibini bu arsayı senetle alma konusunda ikna edebilirseniz, sizde tabii ki senetle arsa almış olursunuz.
Senetle arsa almanın riski nedir?
Bir arsayı peşin alma ile senetli almanın arasında normalde bir fark yoktur . Yani eğer arsanın tapusu sizin üzerinize geçti ise bunun ne şekilde aldığımızın hiçbir önemi yoktur.
Ama dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var. Piyasada benim gördüğüm kadarıyla radyolardan dahi senetle arsa satmaklar.
Yani radyolarda yayınlar yaparak ve röportajlar vererek Örneğin Arnavutköy – Silivri bölgesi gibi bölgelerden senetle arsa satan bazı kişiler reklam vermektedir.
Kimseyi karalamak veyahut kötü düşünmek tabii ki bana düşmez ama ben sizi bir konu hakkında uyarmak istiyorum.
ÖNEMLİ: Almak istediğiniz arsanın hisseli mi , yoksa tek kişi olarak mı tapuda kayıtlı olduğunu lütfen arsa alacağınız zaman satan kişilere sorun. Hatta o anki güncel tapusunu isteyin
Yani alacağınız Örneğin 500 metrekare bir arsa, tek parça halinde midir yoksa 10.000 metrekarelik kocaman bir arsanın sadece 500 metrekarelik bir hissesi mi size satılmaktadır?
Bu konu neden önemli?
Hisseli arsa satışlarında ki süreç tek parça arsadan çok daha farklıdır. Siz böyle bir arsa aldığınız zaman birkaç yıl sonra diğer hisse sahiplerinden sizin arsanızı almak isteyen ve dava sürecine gidenler olabilir. Çünkü hisseli arsalarda satış yapmadan önce diğer bütün hissedarları resmi olarak noter aracılığı ile bilgilendirmeniz gerekmektedir.
Hisseli arsalarda ortaklardan biri arsayı almak isterse öncelik alım hakkı onundur. Bu nedenle siz ortaklarınızı bilgilendirdikten sonra eğer onlar almak istemezse ancak bu şekilde arsanızı başka birine satabilirsiniz.
Bu çok önemli olmasına rağmen dikkat edilmeyen bir konu olduğundan size hisseli bir arsa tapusu satan kişi senetle satarak sizi ikna edebilir . Ama bir kaç yıl sonra arsanın diğer ortakları hukuki süreç yürüterek arsanızı sizden geri alabilirler. Üstelik ödediğinizden belki çok daha az bir fiyata sizden geri alırlar.
Yani senetle arsa alıyorum diye sevinerek bu çok önemli detayı kaçırırsanız sonrasında arsanız elinizden gider ama siz senetlerinizin ödemesini yapmaya devam edersiniz.
Hisseli arsalarda karşılaşılan diğer bir sorun da şudur:
Örneğin 10.000 metrekare bir arsa düşünün. bu arsanın 10 ortağı varsa her ortağı 1.000 metrekare bir alan düştüğü görülür. Yani herkesin sahip olduğu 1.000’er metrekare arsadır.
Ama bu arsa hisseli olduğu için 10 bin metrekarenin hangi bölümünün size ait olduğunu bilemezsiniz yani size ait olan bin metrekare arsanın ortasında mı köşesinde mi, hangi tarafında olduğu resmi olarak belli değildir.
Size senetle arsa satanlar “şurası sizin” diyerek bir yer gösterebilir ve siz de oraya belki bir şey inşa eder veyahut bir bahçe yaparsınız. Ama bir kaç yıl sonra arsanın diğer bir ortağı orasının kendine ait olduğunu iddia edebilir ve siz buna hiçbir şekilde karşı çıkamazsınız.
Senetle arsa alırken yapılan sözleşmeler
Arsa alıyorsanız bunun bir sözleşme ile yapılmasını kesinlikle kabul etmeyin. Yani aldığınız arsanın tapusunu sizde olması gerekmektedir. Eğer tapunuz yoksa yapılacak hiçbir sözleşme oranın sizin olduğunu göstermez . Tapuda kimin adı varsa varsa onundur.
Senetle arsa almak hevesiyle lütfen hukuki olarak sonrasında sizi ulaştıracak sebepleri araştırmadan o arsayı almayın.